Kirjaudu sisään
Rekisteröidy tästä!

Unohditko salasanasi?

Autotietoa

Ohjeita Peugeot ja Citroen autoilijoille

X-partsin autotieto -sivusto on vapaamuotoinen tietopankki Peugeot ja Citroen malleista, niiden erityisyyksistä, tyyppivioista ja ominaisuuksista. Materiaali on kerätty omien sekä muiden kokemusten perusteella. Mikäli sinulla on tarjota hyödyllistä tietoa muiden Peugeot ja Citroen autoilijoiden käyttöön, niin lähetä vinkkisi osoitteeseen kymppiosat@x-parts.fi.


Jakohihnan vaihto

Milloin jakohihna kuuluu vaihtaa? Jakohihnan vaihtamatta jättäminen voi johtaa kalliiseen moottoriremonttiin. Vaihtoväli kannataa tarkistaa auton huoltokirjasta. Kannattaa huomioida myös vuosirajat, koska niiden noudattamatta jättämisestä on paljon kalliita kokemuksia…


Anti Pollution Fault 

Mitä tarkoittaa, kun näytöllä näkyy ”Anti Pollution Fault”? Usein samaan aikaan syttyy myös moottorivikavalo. Ilmoitus tarkoittaa, että auton moottorin tai vaihteiston hallintajärjestelmässä on vika, mikä vaikuttaa auton päästöihin. Vika ei välttämättä näy ulospäin, eikä vaikuta ajamiseen. Tälläisiä vikoja voivat olla esimerkiksi lievä katkonainen käynti tai liian rikas polttoaineseos. Ilmoitus ei siis kerro mistään tietystä viasta, vaan lisäselvitystä tarvitaan. Varoituksen ilmestyessä on autosta luettava vikakoodit, joiden avulla vika pystytään paikallistamaan paremmin.


Rengasmerkinnät

Renkaan tiedot ilmaistaan numero- ja kirjainyhdistelmällä, kuten 175/60 R 14 86 T. Eri Peugeot ja Citroen mallien rengastiedot löytyvät mallikohtaisilta sivuilta.

175 renkaan leveys mm
60 profiilisuhde (renkaan korkeus 60 % poikkileikkausleveydestä)
R vyörengas (radial)
14 vanteen koko (halkaisija tuumissa)
86 kantavuusindeksi
T nopeusluokka


Valmistenumero (VIN)

Jokaisella autolla on yksilöllinen valmistenumero (VIN). Valmistenumero on pitkä sarja numeroita ja kirjaimia. Esimerkiksi VF38BLFYD80030311 valmistenumeron selitys alla.


DAM-numero

DAM-numero eli tuotantokoodi kuvaa tarkkaa auton valmistuspäivää. Numeroa alettiin käyttämään vuoden 1993 alussa, jolloin ensimmäinen numero oli 5898. DAM-numero lasketaan lisäämällä kuluneet päivät ensimmäiseen numeroon. Nykyään numerosta käy selville myös auton valmmistustehdas. Esimerkiksi DAM 1011288 numerossa ensimmäiset viisi numeroa (10112) viittaavat valmistuspäivään 16.7.2004 ja viimeiset kaksi numero (88) kertovat valmistustehtaan olleen Mulhouse, Ranska. DAM-numeroa käytetään slloin, kun VIN-numeron avulla ei pystytä varmistamaan oikeaa varaosaa.


Tunnistetarra

Tarra sijaitsee yleensä kuljettajan oviaukossa.
Tarra korvaa vanhemmissa malleissa olleen moottoritilan leiman. Boxer sekä Jumper malleissa tarra sijaitsee konepellin alla ja Peugeot 607 mallissa oikean etupyörän kotelossa.

Tarran sisältö :

(a) rengaspaineet
(b) renkaiden tekniset tiedot
(c) rengastyyppi
(d) vararenkaan painesuositus
(e) huollon numero varaosille
(f) värikoodi (lista koodeista täältä)
(g) sarjanumero (tehtaan sisäisiin tarkoituksiin)

2 merkin kokoinen tila varsinaisen koodin perässä on varattu pohjamaalien ja lakkojen erityisvärien määritystä varten

Huom! Sivusto on tarkoitettu Peugeot ja Citroen autoilijoiden tueksi, eikä X-parts ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta.